Prezentă deja în zona Moldovei prin mai multe proiecte de sprijinire a familiilor cu un copil grav bolnav, Asociația Magic inaugurează azi, la Iași, o cameră senzorială special creată pentru terapia copiilor cu afecțiuni oncologice și a celor cu autism.
Camera are o arhitectură specială, incluzând o gama largă de texturi (fibre diferite în covoare, perne, corpuri de iluminat, tapițeria saltelelor si a fotoliilor) lumini, culori, sunete, obiecte de joacă senzoriale și arome, toate utilizate într-un mediu sigur care permite persoanei care o folosește să exploreze fără riscuri.
Camera senzorială a fost amenajată sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor, chiar în MagicHOME Iași, unde părinții care îsi însoțesc la tratament copii bolnavi de cancer beneficiază de cazare gratuită.
MagicHOME Iași face parte dintr-o rețea internațională de astfel de case creată de Asociația Magic în România, Republica Moldova și Austria.
Tot aici pot poposi și familiile care trebuie să ajungă la Iași pentru controalele medicale periodice ale copilului lor.
Camera senzorială, realizată cu sprijinul partenerilor de la Transgor Logistik va putea fi folosită pentru probleme de adaptare la situații noi, în strategii terapeutice de dezvoltare cognitivă ori recuperare emoțională, fiind potrivită atât în procesul de sprijin emoțional al copiilor diagnosticați cu cancer, cât și în cel de recuperare cognitivă al copiilor cu TSA, ori ADHD.
Prin terapia senzorială se realizează: stimularea cognitivă, stimularea vizuală, stimularea tactilă, stimularea motrică, stimularea auditivă, stimularea vestibulară, stimularea proprioceptivă.
„Încă de la înființarea Magic, în anul 2014, prioritatea noastră a fost găsirea constantă de noi soluții pentru problemele pe care le întâlnesc părinții cu copii grav bolnavi din România. Am explorat diferite modalități de a sprijini emoțional copiii care trec prin trauma diagnosticului oncologic, dar am vrut totodată să fim de ajutor și copiilor cu alte tipuri de afecțiuni grave, care la rândul lor se confruntă cu dificultăți. Decizia de a amenaja o astfel de cameră la Iași a venit firesc având în vedere ca aici există de mai bine de 3 ani un MagicHOME. Totul a pornit de la nevoia de sprijin emoțional al copiilor și al părinților cazați aici. Terapeuții au fost cei care ne-au învățat ca un astfel de spațiu le poate fi de folos atât familiilor care luptă cu cancerul, cât și celor care se confruntă cu alte diagnostic grave. A fost doar o chestiune de timp până i-am găsit pe prietenii de la Transgor Logistik care s-au alăturat imediat proiectului nostru”,precizează Andreea Nechita, Președinte Asociația Magic.
„Majoritatea proiectelor în care ne implicăm au rolul de a produce un impact în societatea în care trăim, în special în viața comunității ieșene, locul în care activăm și ne implicăm de 19 ani și de ce nu de a da un exemplu de urmat. În momentul în care am aflat de casa MagicHome din Iași nu am mai stat pe gânduri iar întâlnirea cu Mama Doina a făcut că începutul acestei colaborări să fie doar o chestie de timp și de acte. Suntem bucuroși și mândri de faptul că prin contribuția la realizarea acestei camere senzoriale, mai mult decât necesară pentru o terapie eficientă, ne-am implicat în provocarea zilnică de reducere la maxim a stresului asociat tratamentului oncologic sau al bolilor grave resimțit de către acești coplilasi curajoși și de familiile acestora, convinși fiind că pentru acești supereroi sprijinul psihologic este foarte important din perspectiva răspunsului la tratament, susțînând recuperarea fizică, emoțională și facilitând o atitudine pozitivă în acceptarea schimbărilor provocate de boală”, menționează Delia Iosub, Quality & HR Manager.
În acest moment Asociația Magic sprijină peste 100 de familii din județul Iași cu produse și servicii gratuite oferite de partenerii săi în cadrul proiectului MagicHELP, oferă cazare gratuită pe durata tratamentului copilului în MagicHOME și trimite colete lunare cu alimente familiilor cu un copil bolnav de cancer, care traiesc in condiții dificile, prin MagicBOX.
Camera senzorială inaugurată azi va putea fi folosită atât de familiile care iși aduc copilul la tratament oncologic, ori controale la Iași, cât și de familiile care au un copil cu TSA, ori ADHD, care va trebui să fie însoțit de terapeutul ori părintele care îl supravegheză în mod obișnuit.